De makelaar uit Bolzano

29-01-2016

Onze klant had zelf een huis gevonden. Bij een makelaar in Desenzano. De Italiaanse makelaar had iemand op kantoor uit de buurt van Bolzano. Dat bevorderde natuurlijk de communicatie; Italiaans, Duits, Engels en Frans sprak ze. Dat zat wel goed dus. Ze vertelde ook dat ze makelaar was. Hiervoor werkte ze in een mode zaak. Of ze inderdaad makelaar was is ons in ieder geval nooit gebleken, van die mode winkel wel; verkopen en pushen kon ze als de beste.

Het moment was aangebroken om de proposta te gaan maken. De verkopende makelaar mevrouw zou dat wel doen. Daar gaat het natuurlijk al fout: de proposta wordt door de biedende partij gemaakt, niet door de verkopende partij. Maar ja ze deed al heel veel zaken met buitenlanders dus het kantoor had hier een standaard formulier voor. Aangegeven dat zij de voorzet mochten maken en dat wij hem zouden aanpassen voor onze klant. We kregen een bijzonder stuk proza toegestuurd; een standaard formulier van 4 pagina`s. Dat was de proposta. Pagina 1 ging over het huis wat onze klant wilde gaan kopen. De helft aan essentiële gegevens ontbrak zoals bv kadastrale gegevens, ontbindende voorwaarden, voorwaarden waaronder het huis geleverd zou gaan worden zoals bv vrij van hypotheek en ander soort lasten, enz. Pagina 2, 3 en 4 gingen over de provisie betaling aan de verkopend makelaar: onder welke omstandigheden zou de koper toch commissie verschuldigd zijn aan deze makelaar. Eigenlijk bijna altijd. En het ging toch om bijna € 20.000 wat op zich geen afwijkende commissie was.

Uiteindelijk hebben we alles overnieuw kunnen doen. Dat was achteraf ook hardnodig. Het huis zat vol diforme en er moest een sanatoria gaan plaats vinden. Uiteindelijk is alles gelukt echter vooral ondanks de inspanningen van de verkopende makelaar.