Veelgestelde vragen over kopen van een huis in Italië

Staat uw vraag er niet bij? Mail ons op info@vanastgoed.nl en stel uw vraag!

  1. Door wie kan ik mij laten begeleiden?

    Zorg ervoor dat je je goed laat begeleiden door een professional. In Italie veranderen regels regelmatig. Reken niet op de makelaar van de verkoper als het gaat om objectieve begeleiding, hij of zij werkt namelijk óók voor de verkoper. Een professional die geheel aan uw kant staat is onontbeerlijk voor een veilige aankoopprocedure. Zo'n professional kan een jurist zijn met als specialisatie italiaans onroerend goed, een gespecialiseerde makelaar, beiden bij voorkeur in combinatie met een bouwkundige, architect of geometra voor de nodige bouwkundige controles.

  2. Hoe kan ik een bezichtiging regelen?

    Vanzelfsprekend maken wij graag een bezichtigingsafspraak voor u als het gaat om een huis of appartement dat u op onze site gezien heeft.  Als u op internet een interessant huis heeft gezien kunt u natuurlijk zelf contact opnemen met de italiaanse makelaar die genoemd wordt in de advertentie op internet.

    Houdt u er dan rekening mee dat u de italiaanse makelaaar commissie verschuldigd bent als u inderdaad overgaat tot aankoop van dat huis. In Italie betaal je de makelaar die het huis aanbiedt altijd commissie, ook al heeft u geen zoekopdracht geplaatst.

    U kunt ook ons de bezichtigingsafspraak laten maken en dan spreken wij met de italiaanse makelaar af dat u hen geen commissie verschuldigd bent. U betaalt ons de commissie en daarvoor in de plaats krijgt u onze aankoopbegeleiding. Makkelijk in uw eigen taal èn is het duidelijk wie voor wie werkt. Wij voor u en de italiaanse makelaar voor de verkoper.

     

  3. Met welke bijkomende kosten moet ik rekening houden?

    Als u in Italie een huis of appartement gaat kopen moet u zich vòòrdat u een bod uitbrengt, realiseren wat de bijkomende kosten zijn. De aankoopprocedure in Italie is anders dan in Nederland en professionals zoals architecten, makelaars en notarissen zijn in Italie gewend meer te vragen voor hun diensten dan dat wij in Nederland gewend zijn.

    Als vuistregel kunt u aan bijkomende kosten 15% rekenen van de aankoopsom. Houdt u er rekening mee dat de bijkomende kosten er afhankelijk zijn van uw persoonlijke situatie en wàt u aankoopt. Koopt u een huis voor permanente bewoning, koopt u als privepersoon of zakelijk, nieuwbouw of bestaande bouw, het zijn factoren die belastingtechnisch grote verschillen in de aankoopkosten met zich meebrengen. Wij adviseren u graag!

  4. Ik wil kopen hoe moet dat?

    Op deze site treft u onderaan het kopje Koopproces. Hier vindt u informatie.

  5. Zijn de huizenprijzen gedaald in Italië?

    Ja, zeker ook in Italië zijn de prijzen gedaald net als in de rest van Europa. Er is echter wel verschil in daling. In de gebieden die toeristisch aantrekkelijk zijn vallen de dalingen nog wel mee. De grootste dalingen doen zich voor in de steden. Met name de echte woonwijken zijn flink in prijs gedaald. Het verschil tussen vraagprijs en koopprijs kan soms flink oplopen. Bieden heeft dan ook zin. Een aantal jaren geleden was dat wel anders. Nu, eind 2015 zie je prijzen stabiliseren en worden woningen op de betere locaties weer sneller verkocht.

  6. Hoe moet ik de verkoper betalen?

    Betalingen gaan vooral per cheque. Sinds enige tijd maken de meeste Nederlandse banken deze niet meer aan. Dat is een behoorlijk probleem. Het beste is uiteindelijk om al vroeg in het koopproces een rekening in Italë te openen. Helaas is ook het openen van een rekening in Italië ook ingewikkeld geworden als gevolg van wetgeving.