Land

Italië  wordt ook wel het `Apennijns Schiereiland` of `de laars` genoemd. Het oppervlak bedraagt ruim 300.000km2 en er wonen ruim 61 miljoen mensen. De hoofdstad is Rome. In Italié bevinden zich nog 2 autonome staten namelijk Vaticaanstad en San Marino. Op 17 maart 1861 is Italië een eenheid geworden met eerst Turijn als hoofdsatd en later Florence. In 1946 werd de monarchie weggestemd en ontstond de repubblica Italiana.

Italië bestaat uit 20 Regio`s die weer uit 110 Provincies bestaan. Deze Regio`s hebben een eigen parlement dat om de 5 jaar wordt gekozen. Van de 20 Regio`s hebben een speciaal statuut waardoor zij een grote autonomie hebben. Hierdoor kan het zijn dat regels bij het kopen van een huis in Italië hier en daar afwijken. De grootste regio is Lombardia met als hoofdstad Milaan. In deze regio wonen bijna 10 miljoen mensen. Lombardia wordt gevolgd door Campania (Napels) en Lazio (Rome). De kleinste regio is Valle d`Aosta met slechts ca 125.000 inwoners.

Lombardia

In Lombardia bevinden zich de bekende meren: Lago Maggiore, Comomeer en (gedeeltelijk) het Gardameer. Deze regio vormt een belangrijke motor van de economie en is dan ook zeer welvarend. Veel inwoners uit Milaan hebben dan ook een 2de woning aan een van de meren. Maar ook voor Duitsers, Oostenrijkers en Zwitsers is het meren gebied snel te bereiken. Er is een behoorlijk aanbod van woningen en appartementen maar koopjesjagers hebben hier weinig te zoeken. Huizen direct aan het water zijn wel te koop maar zijn al gauw 1 mio +.

Le Marche

Le Marche ligt aan de Adriatische zee. De Marken heeft een landschap wat wel met Toscane wordt vergeleken. Vanaf de kust tot ca 50 km landinwaarts is het veelal heuvelachtig. Verder landinwaarts is het een bergen landschap (Apennijnen). Hier kan in de winter zelfs geskied worden. In de marken is veel aanbod van grote boerderijen met veel grond. Hoe dichter bij zee des te duurder. Duurder is echter relatief. Een boerderij van 300 m2 en 1 ha grond is nog wel te vinden voor onder de 2 ton €. Vergist u zich echter niet in de verbouwingskosten.

Toscane

Toscane kennen we allemaal van de foto`s uit het gebied rond Volterra / Siena / Pienza.Toscane kent echter veelmeer gezichten; de Maremma, het gebied boven Florence en de kust laten een heel ander beeld zien. Huizenprijzen in Toscane lagen jaren erg hoog maar de de laatste tijd is hier wel wat in veranderd. Wellicht dat daardoor de belangstelling voor een 2de woning in Toscane weer wat zal gaan toenemen.

Piemonte

Met name het gebied rond Alba, Acquiterme en Asti is populair. Net als in Le Marche zijn hier grote boerderijen voor lage prijzen te vinden. Met name de laatste jaren hebben Nederlanders de weg naar Piemonte gevonden. Piemonte is echter ongeschikt voor overwinteraars tenzij u van sneeuw houdt. Piemonte is in het najaar vaak mistig  en in de winter kan het er knap koud zijn en is de kans op insneeuwen niet denkbeeldig. Een enorme schoonheid staat daar echter wel tegenover. Met name het gebeid van Canelli, Canale, Bra, Barolo is van ongekende schoonheid.

Ligurië

Liguria ligt aan de Middellandse zee met als bekendste stad Genua. De lange kustlijn kent vele stranden en is in de zomer (met name Augustus) een van de favoriete vakantie lokaties voor de Italianen zelf. Liguria kent een ruim aanbod aan vakantiewoningen en prijzen lopen zeer uiteen. Sommige plaatsen kunnen als `hotspot` betiteld  worden en daar lopen de prijzen flink op. Als u niet dicht bij het water wil zitten maar bijvoorbeeld in de primicolini dan krijgt u al snel meer huis voor uw euro`s.

 

 

 

Populairste regio`s

De populairste regio`s waar door buitenlanders (2de) huizen worden gekocht zijn het de Meren gebieden, Le Marche, Toscane, Piemonte en Liguria.