Proposta? Proposta!

02-10-2023

Recent werden we gebeld. Of we aankoopbegeleiding deden. Zeker doen we dat; meer dan de helft van ons werk bestaat uit het begeleiden van kopers die zelf al een huis hebben gevonden in Italië wat ze willen gaan aanschaffen. Nadat we de koper geinformeerd hadden over het traject gingen we aan de slag. De koper had het huis gevonden bijeen lokale makelaar en had het huis al met deze makelaar bezocht. Helaas kunnen we dan geen dubbele kosten meer voorkomen maar wel de begeleiding doen om later andere eventuele problemen te voorkomen. Aldus contact gezocht met de verkopende makelaar. Zoals het Italiaanse systeem bepaalt, vertegenwoordigde deze makelaar het belang van zowel de koper als de verkoper. Helaas komt hier in de praktijk vaak weinig van terecht zo ook in dit geval.

Nadat we zover waren dat de proposta opgemaakt kon worden besloot de verkopend makelaar dat dat moest gebeuren met zijn standaard proposta. (biedingsformulier) Altijd weer een verrassing wat er in zou komen te staan; uiteindelijk zijn we wel wat gewend. Na een aantal dagen kregen we de proposta aangereikt van de verkopend makelaar ter beoordeling. Al snel bleek dat het weer een prototype Italiaanse proposta was: er ontbrak van alles. Meest in het oog springend: 1) geen goede (kadastrale) beschrijving van waar nou eigenlijk op geboden werd (niet eens een adres??!!), 2) geen condities, dwz ontbindende voorwaarden zoals bv financiering en 3) ontbreken van het gegeven dat de verkoper ervoor diende te zorgen dat de woning aan de geldende urbanistische eisen en normen moest voldoen. Volgens goed gebruik ging de proposta wel voor 1/3de deel over het feit dat de Italiaanse makelaar toch wel ongeveer altijd zijn courtage zou gaan krijgen. Kortom een proposta waarin het belang van de koper nauwelijks gediend werd en des te meer van de verkopende Italiaanse makelaar.

Deze betreffende proposta staat jammer genoeg wel weer als model hoe de Italiaanse makelaar zijn rol invult zeker naar buitenlanders. Healaas is het vervolg van het proces vaak niet veel beter, zo ook in dit geval. Een volgende keer meer over de compromesso.(koopakte)