De IMU of ICI

09-02-2016

De IMU / ICI

Vroeger heette de IMU ICI. Het is eigenlijk het equivalent van de OZB. Als u eigenaar bent van een huis in Italië moet u dus IMU betalen. Als het althans geen 1de woning betreft. Eerste woningen zijn vrijgesteld (we schrijven februari 2016, morgen kan het anders zijn). In het Berlusconi tijdperk was dit een instrument om de kiezer voor jou te laten kiezen. Het Italiaanse gevoel voor opportunisme regelde wel dat de kiesstem zwaar werd beïnvloed door de laagste ICI tarieven. Dat snapte Berlusconi prima. De ICI of IMU regels veranderen inmiddels ongeveer als de jaargetijden. En de wijze waarop het tarief wordt bepaald pakt soms `apart` uit:

Stel je voor, je bent eigenaar van een vrijstaande nieuwbouw villa die nog niet is afgebouwd en dus ook nog geen bewoonbaarheidsverklaring heeft. De IMU wordt dan bepaald aan de hand van de realistische grondprijs van dat moment, vastgesteld door de gemeente. De grondprijs bedroeg in dit geval (5 km van het Gardameer) ca € 300,- per m2. Totaal betekende dit een waarde van ca € 150.000,-. De ruwbouw met een waarde van ook ca € 130.000,- telde niet mee in de reken basis voor de IMU. Op basis van de € 150.000,- grondprijs werd de IMU vast gesteld.

Ongeveer anderhalf jaar later was het huis gereed. Een geometra uit de buurt moest een rendita gaan vaststellen. Nou is de rendita vermenigvuldigd met een bepaalde factor bijna altijd slechts een gedeelte van de echte waarde. In dit geval werd de rendita serieus en geheel conform de omgeving vast gesteld en betekende uiteindelijk dat de afgebouwde villa op een kadastrale waarde werd getaxeerd van ca € 60.000,-. Deze waarde was slechts 10% van de marktwaarde en lager dan alleen al de grond! Toen het huis dus uiteindelijk klaar was daalde de kadastrale waarde en dus ook de te betalen IMU.

Op zich kijken we na 11 jaar nergens meer van op maar dit was toch wel een apart geval. Onze collega geometra vond het minder apart dan wij want zo gat het soms in Italië. Hij ging ons uitleggen hoe het kwam. Ook dat is heel Italiaans dat je iets wat in onze ogen bizar is gaat uitleggen en het eigenlijk helemaal niet vreemd vindt. Uiteraard was ons wel duidelijk hoe dit uitpakte maar ga dit maar eens aan een Nederlander uitleggen. Daar zijn we toch iets te nuchter voor denk ik ……